Οδηγός αναγνώρισης τραυμάτων

exclamation-markΣε αυτήν την ενότητα μπορείτε να δείτε παραδείγματα τραυμάτων και τα προτεινόμενα επιθέματα σε κάθε φάση της επούλωσης. Στην σελίδα προβάλλονται πραγματικά τραύματα σε διάφορες φάσεις επούλωσης και κάποιες απο τις εικόνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Συνεχίστε την ανάγνωση αν είστε εξοικειωμένος στη θέα τραυμάτων και πληγών αλλιώς πατήστε το κουμπί για να επιστρέψετε στην αρχική μας σελίδα και να συνεχίσετε την πλοήγησή σας.

Ένα τραύμα για να επουλωθεί σωστά πρέπει να περάσει απο τρεις φάσεις επούλωσης:

  1. Φάση καθαρισμού – Πρόκειται για το στάδιο στο οποίο το τραύμα καθαρίζει απο κάθε ξένο σώμα που μπορεί να εμποδίζει την ανάπλαση των ιστών συμπεριλαμβανωμένων των νεκρωτικών ιστών του ίδιου του τραύματος.
  2. Φάση κοκκιοποίησης – Πρόκειται για το στάδιο της επούλωσης στο οποίο ο οργανισμός παράγει νέο ιστό για να αντικαταστήσει τους κατεστραμένους ιστούς στο χόριο και το υποδερμάτιο πέταλο.
  3. Φάση επιθηλιοποίησης – Πρόκειται για το στάδιο κατά το οποίο ο οργανισμός αναπλάθει την τελευταία εξωτερική στοιβάδα του δέρματος – την επιδερμίδα.

Τα στάδια της επούλωσης του τραύματος δεν είναι απολύτως αυτόνομα. Το παρακάτω σχήμα μας δείχνει τα σημεία που τέμνονται αυτά τα στάδια και πως ο οργανισμός μπορεί ταυτόχρονα να  προχωρά 2 φάσεις της διαδικασίας.

Πιθανότητα μόλυνσης

Μια μόλυνση μπορεί να προκύψει σε κάθε φάση επούλωσης του τραύματος. Αν και όποτε προκύψει αυτό η μόλυνση πρέπει να καταπολεμηθεί το συντομότερο δυνατόν και η θεραπεία να προσαρμοστεί ανάλογα μέχρι το τραύμα να είναι πάλι καθαρό.

Φάση επούλωσης – Φλεγμονώδης φάση και φάση καθαρισμού

Τραύμα με μόλυνση

Τραύμα με νέκρωση

Σε αυτή τη φάση το κύριο μέλημα είναι η απομάκρυνση των νεκρωτικών ιστών που εμποδίζουν την ανάπλαση νέων υγιών ιστών που δημιουργούνται κατά τη φάση της κοκκιοποίησης.
Χρησιμοποιούνται επιθέματα καθαρισμού όπως το tenderwet 24 και το hydroclean που έχουν σαν κύριο σκοπό την απομάκρυνση της νέκρωσης και την συνεχή ενυδάτωση του τραύματος.
Σε περίπτωση που συνυπάρχει μόλυνση συστήνεται συνδυαστική χρήση επιθέματος atrauman ag μέχρι την απομάκρυνσή της και συνέχεια της θεραπείας.

Φάση επούλωσης – Κοκκιοποίηση | Ανάπλαση ιστών σε χόριο και υποδερμίδα

Τραύμα με κοιλότητα

Τραύμα με υψηλό εξίδρωμα

Τραύμα με χαμηλό εξίδρωμα

Σε αυτή τη φάση το κύριο μέλημα είναι η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης του τραύματος με σκοπό την καλή και απρόσκοπτη αιμάτωσή του. Τελικός στόχςο είναι η πλήρης αποκατάσταση και η ανάπλαση των κατεστραμένων ιστών.
Χρησιμοποιούνται επιθέματα κοκκιοποίησης όπως το permafoam και το hydrotac που έχουν σαν κύριο σκοπό την διαχείριση της υγρασίας και την συνεχή ενυδάτωση του τραύματος.
Σε περίπτωση που συνυπάρχει μόλυνση συστήνεται συνδυαστική χρήση επιθέματος atrauman ag μέχρι την απομάκρυνσή της και συνέχεια της θεραπείας.

Φάση επούλωσης – Επιθηλιοποίηση | Ανάπλαση επιδερμίδας

Τραύμα επιφανειακό – Εκδρορά

Σε αυτή τη φάση το κύριο μέλημα είναι η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης του τραύματος με σκοπό την καλή και απρόσκοπτη αιμάτωσή του. Τελικός στόχςο είναι η πλήρης αποκατάσταση και η ανάπλαση των κατεστραμένων ιστών στην στοιβάδα της επιδερμίδας.
Χρησιμοποιούνται επιθέματα επιθηλιοποίησης όπως το hydrosorb comfort που έχουν σαν κύριο σκοπό την διαχείριση της υγρασίας και την συνεχή ενυδάτωση του τραύματος.
Σε περίπτωση που συνυπάρχει μόλυνση συστήνεται συνδυαστική χρήση επιθέματος atrauman ag μέχρι την απομάκρυνσή της και συνέχεια της θεραπείας.