Συχνές ερωτήσεις ασθενών

question-markΣε αυτήν την ενότητα μπορείτε να βρείτε ερωτήσεις που συχνά απασχολούν τους ασθενείς μας σχετικά με την πάθησή τους, τις διαδικασίες των ταμείων τους, το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών μας κα.

Δείτε τις πληροφορίες που παρέχονται και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν βρείτε αυτό που χρειάζεστε είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να σας να σας απαντήσουμε σε ότι σας απασχολεί.

Το κόστος

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην Del Medical υπάγονται στο ΦΕΚ Β 3054-2012 Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει πως καλύπτονται πλήρως απο το ταμείο σας ανάλογα με την πάθηση και την διάρκεια της θεραπείας.

Η διαδικασία

Για να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος των υλικών που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της υγείας σας χρειάζονται κάποια δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε. Ανάλογα με την περίπτωση θα χρειαστεί μια γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και βιβλιάριο με ενεργή ασφαλιστική ισχύ. Ο συνεργάτης μας θα σας ενημερώσει πλήρως για την διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθηθεί καθώς και θα σας βοηθήσει σε κάθε βήμα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα λάθους και θα διασφαλίσει ότι δεν θα ταλαιπωρηθείτε.

Όλα τα προϊόντα μας καλύπτονται πλήρως απο τον ΕΟΠΥΥ και χορηγούνται απο την εταιρία μας χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος απο τον ασθενή.

Κατεβάστε εδώ το ΦΕΚ Β 3054-2012 Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του ΕΟΠΥΥ.

Είναι πιθανό να έχετε κάποια αλλεργία στο υλικό της βάσης που χρησιμοποιείτε. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να δοκιμάστε την ειδική βάση για ερεθισμένο δέρμα με υποαλλεργικό  υλικό

Οι περιπεϊκοί καθετήρες της Rochester έχουν ειδική υποαλλεργική κόλλα που βοηθά στην στερέωση του καθετήρα στο πέος. Για να εφαρμόσουν σωστά η κόλλα θα πρέπει να έρχεται σε πλήρη επαφή με το δέρμα. Γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό πριν την τοποθέτηση να περιποιηθείτε την περιοχή ώστε να μην υπάρχουν τρίχες που παρεμβάλονται ανάμεσα στον καθετήρα και το πέος.

Η σιλικόνη αποτελεί μια απο τις φιλικότερες προς το ανθρώπινο δέρμα ουσία στον κόσμο. Δεν προκαλεί ερεθισμούς και δερματίτιδες και γι αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να αλλάζετε 2 φορές την μέρα το πεοκάλυπτρό σας όπως με το latex.

Ο σάκος σας στο επάνω μέρος έχει ένα φίλτρο άνθρακα που χρησιμεύει στην μείωση των οσμών. Για να διατηρηθούν οι ιδιότητες του άνθρακα το φίλτρο θα πρέπει να παραμένει στεγνό. Μέσα σε κάθε συσκευασία υπάρχουν αυτοκόλλητα πώματα ειδικά σχεδιασμένα για να εφαρμόζουν στο φίλτρο κάθε σάκου τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείτε  κάθε φορά που μπαίνετε στο μπάνιο.

  • Ο διαφανής σάκος ενδείκνυται ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο που ο γιατρός σας θέλει να βλέπει την ποιότητα των εκρίσεων. Επίσης και εσείς σε κάποιες περιπτώσεις μέσα στον χρόνο όπως πιθανές ασθένειες που επηρρεάζουν την ποιότητα των εκκρίσεων θα χρειαστεί να έχετε την δυνατότητα να ελέγχετε.
  • Επίσης όταν ο σάκος αλλάζεται απο κάποιον τρίτο όπως τον/την σύζυγο είναι πολύ πιο εύκολο για αυτόν όταν επιλέγουμε διαφανή και μπορεί να βλέπει για να προσαρμόσει τον σάκο στη βάση του.

 

Η moldable βγαίνει σε ειδική έκδοση convex για εισελκόμενες στομίες. Έχει ειδικά διαμορφωμένο σχήμα ώστε να πιέζει το περιστομιακό δέρμα προς τα μέσα και να επιτρέπει στην στομία να προβάλει σωστά χωρίς να προκαλούνται διαρροές.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στομιών που λόγω του σημείου που βρίσκονται επηρρεάζονται πολύ απο την στάση του σώματος. Πχ. όταν καθόμαστε ή σκύβουμε. Για να βοηθήσουμε την βάση να παραμείνει στη θέση της σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε μια ζώνη στερέωσης η οποία προσαρμόζεται σε ειδικές υποδοχές πάνω στον δακτύλιο του σάκου.

Πολλές στομίες έχουν ιδιαίτερο σχήμα και είναι δύσκολο να πετύχουμε το ίδιο ακριβώς στο κόψιμο της βάσης. Γι αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η moldable η οποία πλάθεται και πέρνει το σχήμα της στομίας. Ο συνεργάτης μας θα σας δείξει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ασφαλώς. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Πρόκειται για ειδικούς διακριτικούς σάκους μικρής χωρητικότητας οι οποίοι διατίθενται ακριβώς για αυτήν την περίπτωση.

Υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στην περίπτωσή σας. Οι σημαντικότερες αυτών είναι:
1. Ο Esteem plus είναι ελαφρώς πιο διακριτικός αφού προεξέχει λιγότερο απο το δέρμα σε αντίθεση με τον Natura plus που αναπόφευκτα εξέχει περισσότερο. (Για παράδειγμα ο Esteem plus αποτελεί μια πιο εύκολη επιλογή όταν θέλουμε να φορέσουμε μια στενή μπλούζα)
2. Η βάση του Natura plus χρειάζεται αλλαγή κάθε τρεις ημέρες σε αντίθεση με τον Esteem plus που χρειάζεται αλλαγή 2 φορές την ημέρα. (Πχ Αν οι δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας είναι τέτοιες που επιτρέπουν την αλλαγή του σάκου καθημερινά τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Esteem plus. Απο την άλλη αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα τότε ο Natura plus διευκολύνει πολύ αφού χρειάζεται αλλαγή κάθε τρεις ημέρες).

Οι διαρροές αποτελούν ένα απο τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας οστομικός ασθενής. Ιδίως στην περίπτωση της ουροστομίας και της ειλειοστομίας όπου οι εκρίσεις είναι υγρές και καθόλου παχύρευστες. Ο βασικότερος λόγος διαρροών είναι όταν η στομία είναι εισελκόμενη (Όταν δηλαδή είναι πιο μέσα απο το επίπεδο του δέρματος). Για να αντιμετωπίστεί μια διαρροή θα πρέπει αρχικά να εντοπίσετε το σημείο απο το οποίο οι εκκρίσεις βρίσκουν διέξοδο και να γεμίσετε εκείνο το σημείο με πάστα μέχρι το επίπεδο του δέρματος. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κωνική βάση αντί για επίπεδη ώστε να εξισώσετε το επίπεδο της στομίας με αυτό του δέρματος.

1. Σιγουρευτείτε πως το περιστομιακό δέρμα είναι απολύτως στεγνό. Οι σύγχρονοι σάκοι έχουν κόλλα σε όλη την επιφάνεια της βάσης. Η κόλλα όμως αυτή για να εφαρμόσει σωστά πρέπει το δέρμα να είναι στεγνό.
2. Βεβαιωθείτε πως έχετε κόψει την βάση ακριβώς γύρω απο την στομία. Αν υπάρχει κενό μεταξύ της στομίας και του σάκου τότε τα ούρα ή κόπρανα που συσσωρεύονται εκεί επηρρεάζουν τις κολλητικές ιδιότητες της βάσης.
3. Ελέγξτε αν υπάρχουν κενά ανάμεσα στη βάση και το περιστομιακό δέρμα. Για να κολλήσει σωστά ο σάκος χρειάζεται η βάση να εφαρμόζει πλήρως με το περιστομιακό δέρμα. Αν υπάρχει οποιοδήποτε κενό (Πχ. σε μια εισελκόμενη στομία) τότε χρειάζεται να εφαρμόσετε την ειδική πάστα ώστε να γεμίσετε το κενό μέχρι το επίπεδο του δέρματος.

Ο περιπεϊκός καθετήρας έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της πάνας. Βασικότερα αυτών είναι η αίσθηση καθαριότητας και η αποφυγή δερματοπαθειών αφού σε αντίθεση με την πάνα η περιοχή διατηρείται πάντα στεγνή.

Τα νούμερα των καθετήρων υποδηλώνουν τη διάμετρό τους. Ανάλογα με την ουρήθρα σας ο γιατρός σας θα σας προτείνει το σωστό μέγεθος το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά μικρό ώστε να αποφέυγονται πιθανοί τραυματισμοί αλλά και αρκετά μεγάλο ώστε να επιτρέπει στα ούρα να βγαίνουν ελεύθερα και στην κύστη σας να αδειάζει αποτελεσματικά.

Το νερό είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 1,5L – 2L ημερησίως. Φροντίστε να πίνετε νερό απο ένα μπουκάλι ή κανάτα ξεχωριστά απο τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε εικόνα του πόσο καταναλώσατε. Μια καλή τεχνική που χρησιμοποιούν πολλοί ασθενείς είναι να καταναλώνουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μειώνουν την προσληφθείσα ποσότητα κατά τις τελευταίες ώρες πρίν τον νυχτερινό ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζουν την παραγωγή των ούρων για να μην διακόψουν τον ύπνο κατά τις νυχτερινές ώρες.

Όταν τελειώσετε τον αυτοκαθετηριασμό σας καλό θα είναι να να σιγουρευτείτε πως η κύστη σας έχει αδειάσει εντελώς. Για να το πετύχετε μπορείτε όταν ξεκινήσετε να τραβάτε τον καθετήρα προς τα έξω να σταματήσετε για λίγο στο σημείο που λίγα ακόμα ούρα βγαίνουν απο την κύστη.  Πολλές φορές υπάρχουν λίγα ούρα που συσσωρεύονται στον αυχένα της κύστης (Το σημείο όπου ενώνονται η κύστη με την ουρήθρα). Όταν ο καθετήρας εισέρχεται στην κύστη τα μάτια μπορεί να σταθούν λίγο πιο ψηλά απο αυτό το σημείο και μια μικρή ποσότητα ούρων να μην μπορεί να παροχετευτεί. Όταν λοιπόν ο καθετηριασμός τελειώσει μπορείτε να τραβήξετε τον καθετήρα περίπου 1 cm προς τα έξω και με αυτό τον τρόπο να επιτρέψετε και στην τελευτάια ποσότητα ούρων να αδειάσει. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις οδηγίες καθετηριασμού στην ενότητα Υποστήριξη.

Η ανατομία της ανδρικής ουρήθρας είναι ιδιαίτερη και σαφώς δυσκολότερη στον καθετηριασμό απο αυτή των γυναικών. Το “κόλλημα” που αντιμετωπίζετε πιθανότατα είναι ο προστάτης αδένας ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πριν απο την κύστη σας και μετά απο τον σφιγκτήρα. Μια καλή τεχνική να περάσετε αυτό το δύσκολο καομμάτι της ανατομίας είναι μόλις φτάσετε σε εκείνο το σημείο να πάρετε μια βαθιά ανάσα και ταυτόχρονα να ωθήσετε τον καθετήρα προς τα μέσα. Αυτό θα δημιουργήσει μια στιγμιαία διόγκωση του προστάτη με αποτέλεσμα ο καθετήρας να περάσει άνετα. Παρότι βέβαια αυτός είναι ο συνηθέστερος λόγος μη εισαγωγής του καθετήρα στην ανδρική ουρήθρα παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να προκύψουν. Αν αντιληφθείτε πως παρά τις προσπάθειές σας ο καθετήρας αδυνατεί να περάσει καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σα προτείνει έναν καθετήρα με κυρτό άκρο τύπου tiemman.

Τα νούμερα των καθετήρων υποδηλώνουν τη διάμετρό τους. Ανάλογα με την ουρήθρα σας ο γιατρός σας θα σας προτείνει το σωστό μέγεθος το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά μικρό ώστε να αποφέυγονται πιθανοί τραυματισμοί αλλά και αρκετά μεγάλο ώστε να επιτρέπει στα ούρα να βγαίνουν ελεύθερα και στην κύστη σας να αδειάζει αποτελεσματικά.

Ο καθετηριασμός είναι μια διαδικασία που δεν έχει αυστηρά προκαθορισμένο πρόγραμμα. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσετε να τον πραγματοποιήσετε στην ώρα που έχετε προκαθορίσει μπορείτε να τον κάνετε μόλις βρεθείτε σε κατάλληλο περιβάλλον. Καλό βέβαια θα είναι να μην ξεχνάτε τον πρωινό και τον βραδυνό. Ο μέσος άνθρωπος παράγει περίπου 2ml ούρων ανα λεπτό. Έτσι το πρωί που θα ξυπνήσετε η κύστη θα έχει μια μεγάλη ποσότητα ούρων μέσα. Επίσης ο βραδινός καθετηριασμός θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε άνετα χωρίς τον κίνδυνο να ξυπνήσετε κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ο γιατρός σας θα εκτιμήσει το πλήθος των καθετηριασμών ανάλογα με την πάθηση και την παραγωγή και κατακράτηση των ούρων. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία ο μέσος όρος καθετηριασμών ημερησίως κυμαίνεται απο 4-8.

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μια ειδική εξέταση που γίνεται για να εκτιμηθεί η δυναμική λειτουργία της ουροδόχου κύστης τόσο κατά τη διάρκεια της πλήρωσης, όσο και κατα τη διάρκεια της κένωσης. Αποτελεί μια απο τις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις με τις οποίες ο ουρολόγος σας θα μπορέσει να εκτιμήσει την όποια κυστική διαταραχή. Ο γιατρός θα σας γεμίσει σταδιακά την κύστη με φυσιολογικό ορό για να εκτιμήσει κατά πόσο αντιλαμβάνεστε τα στάδια αισθητικότητας. Έπειτα θα σας ζητηθεί να ουρήσετε σε ένα ειδικό δοχείο με το οποίο θα μετρηθεί ο όγκος των ούρων καθώς και η ροή.

Ναι. Η διαδικασία των καθετηριασμών είναι απόλυτα ασφαλής αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Η εταιρία μας παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό που εκπαιδεύει τους νέους ασθενείς και βρίσκεται δίπλα τους ανά πάσα στιγμή καθ’όλη την διάρκεια της αποθεραπείας τους.