Τα εγκαύματα είναι απο τις συχνότερες κατηγορίες τραυμάτων στο δέρμα.
Πρόκειται για τραύματα που οφείλονται κυριώς στην παρατεταμένη έκθεση του δέρματος σε πηγή θερμότητας και ανάλογα με το βάθος τους κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα στάδια.

Χαρακτηριστικά:

Τα εγκαύματα χαρακτηρίζονται κυρίως απο έντονο και διαρκή πόνο. Συνήθως προκαλλούν εκτεταμένη ζημιά στο δέρμα και τους ιστούς και ανάλογα με τον βαθμό τους εγκαύματος απο μόνιμη αισθητική βλάβη στην περιοχή.

Αντιμετώπιση:

Το έγκαυμα αντιμετωπίζεται όπως και τα υπόλοιπα είδη τραυμάτων ανάλογα με τον βαθμό προσβολής των δερματικών στοιβάδων. Όσο πιο γρήγορα και σωστά το διαχειριστούμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε τόσο στην επούλωσή του όσο και στο αισθητικό αποτέλεσμα. Όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες μορφές τραυμάτων έτσι και τα εγκαύματα αντιμετωπίζονται ανάλογα με την έκταση της ζημίας που έχει προκύψει στους ιστούς και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία.

wound-phase-1-sketch1ου βαθμού

Εμφανίζεται ώς κοκκίνισμα στην επιδερμίδα και προσβάλει την πρώτη της στοιβάδα. Προκύπτει συνήθως απο παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή παρατεταμένη τριβή και χαρακτηρίζεται απο έντονους και διαρκείς ενοχλητικούς πόνους.
Αντιμετωπίζεται εύκολα και άμεσα με την χρήση Hydrosorb comfort που ενυδατώνει την περιοχή και ανακουφίζει άμεσα την περιοχή.

wound-phase-2-sketch2ου βαθμού

Προσβάλλονται όλες οι στοιβάδες της επιδερμίδας και σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών ερευνών επέρχεται αυτογενής θεραπεία και υπάρχει δυνατότητα ανάπλασης του δέρματος σε 14 ημέρες ή συνιστάται συντηρητική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Αντιμετωπίζεται όπως όλα τα τραύματα ανάλογα με την έκταση της ζημίας και συστήνεται η χρήση hydrosorb gel & hydrosorb comfort για την συνεχή ενυδάτωση της περιοχής.

wound-phase-3-sketch3ου βαθμού

Καταστρέφονται όλες οι στοιβάδες της επιδερμίδας και το χόριο. Οι ζημία θεωρείται ιδιαίτερα εκτατεμένη και συχνά συστήνεται χειρουργική επέμβαση. Αντιμετωπίζονται με την χρήση συνδυασμού επιθεμάτων που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της εκτεταμένης ζημίας και του πόνου που προκαλείται.

wound-phase-4-sketch4ου βαθμού

Καταστρέφονται και νεκρώνουν όλες οι στοιβάδες του δέρματος (Επιδερμίδα, χόριο, υποδερμάτιο πέταλο).Συνήθως η χειρουργική παρέμβαση θεωρείται επιβεβλημένη και δεν αποκελίεται το ενδεχόμενο του ακρωτηριασμού.

Προσοχή:

Σε κάθε στάδιο και κάθε φάση της επούλωσης απο έγκαυμα υπάρχουν καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ασχέτως της φάσης της οποίας εμφανίστηκαν.

Νέκρωση

Νέκρωση μπορεί να προκύψει σε κάθε τραύμα και σε κάθε στάδιο της επούλωσης. Εμφανίζεται συνήθως με μορφή εσχάρας ή κιτρινοπών βλεννοειδών εκκρίσεων. Ο νεκρωτικός ιστός πρέπει να καθαρίζεται πάντα άσχετα με την φάση της επούλωσης ή της έκτασης της νέκρωσης. Ιδανικά συστήνεται η χρήση Tenderwet Active 24 για να απομακρυνθεί η νέκρωση και να συνεχιστεί η θεραπεία.

Μόλυνση

Μια μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε στάδιο της επούλωσης. Τα σημάδια που προειδοποιούν για μόλυνση είναι ο πυρετός, η έντονη μυρωδιά και οι χρωματισμοί των ιστών που συνήθως είναι μπλε η πράσινοι. Όταν προκύψει μια μόλυνση πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίζεται άμεσα με την βοήθεια του γιατρού. Η αντιμετώπισή της γίνεται με επιθέματα αργύρου και δεν αποκλείεται η λήψη αντιβίωσης.